Protegiu les vostres contrasenyes

Les contrasenyes són la primera línia de defensa contra els pirates informàtics. És fonamental triar contrasenyes segures diferents per a cadascun dels comptes importants i es recomana canviar-les regularment. Seguiu aquests passos per crear contrasenyes segures i mantenir-les protegides.

Utilitzeu una contrasenya diferent per a cadascun dels vostres comptes importants, com ara el correu electrònic i la banca en línia

Triar la mateixa contrasenya per a tots els comptes en línia és com fer servir la mateixa clau per a casa i per a l'oficina: si algú n'aconsegueix una, tot es posa en perill. Per això és important que no utilitzeu la mateixa contrasenya per a un butlletí en línia que per al compte de correu electrònic o per al compte bancari. Pot ser més incòmode, però si establiu diverses contrasenyes us mantindreu més segur.

Deseu les contrasenyes en un lloc secret que no estigui a la vista

Anotar les contrasenyes no és necessàriament una mala idea. Però, si ho feu, no deixeu notes amb les contrasenyes a la vista de tothom, tant a l'ordinador com a l'escriptori.

Utilitzeu una contrasenya llarga, amb números, lletres i símbols

Com més llarga sigui la contrasenya, més difícil serà endevinar-la. Per tant, creeu una contrasenya llarga per protegir millor la informació. Si hi afegiu números, símbols i lletres tant en majúscula com en minúscula, els possibles espies o altres usuaris malintencionats tindran més dificultats per endevinar-la o piratejar-la. No utilitzeu "123456" o "contrasenya", ni feu servir informació disponible públicament per a les vostres contrasenyes, com ara el vostre número de telèfon. No és gaire original, ni tampoc gaire segur.

Proveu de fer servir una frase que no sàpiga ningú més

Per exemple, podeu pensar en una frase que ningú més no pugui endevinar i que estigui relacionada amb un lloc web determinat per ajudar-vos a recordar-la. Per exemple, per al correu electrònic podeu començar amb la frase "Els meus amics Jordi i Laura m'envien un correu graciós cada dia" i, a continuació, fer servir números i lletres per recrear-la. "EmaJLMe1cgcd” és una contrasenya amb moltes variacions. Podeu repetir aquest procés per als altres llocs.

Configureu les opcions de recuperació de contrasenyes i manteniu-les actualitzades

Si oblideu la contrasenya o no podeu accedir al compte, necessiteu una manera de tornar a accedir-hi. Molts serveis us enviaran un missatge de correu electrònic a una adreça electrònica de recuperació per restablir la contrasenya. Per tant, assegureu-vos que l'adreça electrònica de recuperació estigui actualitzada i que hi podeu accedir.

També podeu afegir un número de telèfon al vostre perfil per rebre un codi que us permeti restablir la contrasenya amb un missatge de text. Tenir un número de telèfon mòbil al compte és una de les maneres més fiables i senzilles de protegir-lo.

Per exemple, Google pot utilitzar el número de telèfon per posar a prova les persones que provin d'accedir al vostre compte i us pot enviar un codi de verificació perquè pugueu entrar al compte si mai en perdeu l'accés. El número de telèfon de recuperació proporcionat a Google no es farà servir per inscriure-us en llistes de màrqueting ni tampoc no rebreu més trucades de teleoperadors.

El telèfon mòbil és un mètode d'identificació més segur que l'adreça electrònica de recuperació o que una pregunta de seguretat perquè, a diferència d'aquestes dues opcions, teniu físicament el telèfon mòbil.

No obstant això, si no podeu o no voleu afegir un número de telèfon al compte, molts llocs web us poden sol·licitar que trieu una pregunta per verificar la vostra identitat en cas que oblideu la contrasenya. Si el servei que utilitzeu us permet crear la vostra pròpia pregunta, proveu de pensar-ne una que tingui una resposta impossible d'endevinar i que no sigui alguna cosa que hàgiu fet pública o que hàgiu compartit en mitjans socials.

Proveu de trobar una manera perquè la resposta sigui única però fàcil de recordar (podeu utilitzar el consell de més amunt), de manera que si algú endevina la resposta, no sàpiga com introduir-la correctament. És molt important que recordeu la resposta: si l'oblideu, pot ser que no pugueu tornar a accedir mai més al compte.

Eines de seguretat

Descobriu cinc funcions de seguretat en línia de Google que us ajudaran a fer que els vostres fills naveguin de manera segura per Internet.

Comptes de Google

Augmenteu la seguretat del vostre compte de Google

Per afegir un nivell més de seguretat al compte de Google, activeu la verificació en dos passos. Mitjançant l'activació d'aquesta verificació, Google enviarà un codi d'accés al vostre telèfon mòbil quan algú provi d'iniciar la sessió al vostre compte des d'un ordinador desconegut. Això vol dir que si algú roba o endevina la vostra contrasenya, no podrà iniciar la sessió al vostre compte perquè no té el vostre telèfon. Així podeu protegir-vos amb una dada que coneixeu (la contrasenya) i amb una cosa que us pertany (el telèfon).

Més informació

Accediu a la configuració fent clic al vostre nom o a la imatge de l'extrem dret i, a continuació, feu clic a "Compte".

A la part superior, feu clic a "Seguretat". Al quadre "Contrasenya", feu clic a "Configuració" al costat de "Verificació en dos passos".

Accedireu a una guia pas a pas que us orientarà durant el procés de configuració.

A continuació, tornareu a la configuració de la verificació en dos passos. Reviseu els paràmetres i afegiu números de telèfon alternatius.

Ja heu acabat. La propera vegada que entreu, rebreu un SMS amb un codi de verificació.

Chrome

Navegueu pel web en privat

Podeu utilitzar el mode d'incògnit del navegador Chrome de l'ordinador, la tauleta o el telèfon per navegar per Internet en privat. Amb el mode d'incògnit, les pàgines que visiteu i els fitxers que baixeu no es registren ni a l'historial de navegació ni a l'historial de baixades de Chrome.

Més informació

Feu clic al menú de Chrome a la barra d'eines del navegador → Feu clic a Finestra d'incògnit nova.

S'obrirà una finestra nova amb la icona d'incògnit a l'extrem. Per sortir-ne, només heu de tancar la finestra.

Comptes de Google

El vostre compte de Google, la vostra manera de fer

A la pàgina de configuració del compte, podeu veure els serveis i la informació associats al vostre compte de Google i canviar-ne la configuració de seguretat i de privadesa.

Més informació

Per accedir a la configuració, feu clic al vostre nom o a la vostra imatge a l'extrem dret i, a continuació, feu clic a "Compte".

Comptes de Google

Rebeu una alerta si el vostre nom es mostra al web

L'eina Presència a Internet us pot ajudar a entendre i gestionar què veuen els usuaris quan us cerquen a Google. A més, us ajuda a configurar Alertes de Google per poder controlar si apareix informació vostra en línia i suggereix automàticament termes de cerca que potser us interessarà tenir en compte.

Més informació

Inicieu la sessió al compte de Google i aneu a la secció Presència a Internet.

Feu clic a "Gestiona les alertes de Google" i, a continuació, feu clic al botó vermell per crear una alerta.

Es mostrarà el vostre nom al camp de text. Feu-hi clic per veure més suggeriments d'alertes.

Feu clic a "Afegeix" per afegir una alerta. Feu clic a la icona de llapis per editar una alerta i a la icona de paperera per suprimir-la.

Al quadre desplegable Freqüència, seleccioneu la freqüència de les alertes.

Comptes de Google

Gestió de les dades emmagatzemades al vostre compte de Google

En el Tauler de control de Google es mostra què hi ha emmagatzemat al compte de Google i es proporciona una visió general de l'activitat recent del compte. Des d'una única ubicació, podeu veure fàcilment la vostra informació i l'activitat, i podeu accedir a la configuració de serveis com ara Blogger, Calendar, Documents de Google, Google+ i molts més.

Més informació

Aneu a Tauler de control per veure un resum de les dades associades al vostre compte de Google i administrar la vostra configuració personal.

Des d'aquí podreu veure i gestionar les dades emmagatzemades al vostre compte de Google.

Mostra més eines de seguretat