Protegiu les contrasenyes

Les contrasenyes són la primera línia de defensa contra els pirates informàtics. És fonamental triar contrasenyes segures diferents per a cadascun dels comptes importants i es recomana actualitzar-les regularment. Seguiu aquests passos per crear contrasenyes segures i per mantenir-les protegides.

Utilitzeu una contrasenya diferent per a cadascun dels vostres comptes importants, com ara el correu electrònic i la banca en línia.

Triar la mateixa contrasenya per a tots els comptes en línia és com fer servir la mateixa clau per a casa i per a l'oficina: si algú té accés a una d'elles, totes es posen en perill. Per tant, no utilitzeu la mateixa contrasenya per a un butlletí en línia i per al compte de correu electrònic o del banc. Pot ser més incòmode, però si establiu diverses contrasenyes us mantindreu més segur.

Deseu les contrasenyes en un lloc secret que no estigui a la vista

Anotar les contrasenyes no és necessàriament una mala idea. Però, si ho feu, no deixeu notes amb les contrasenyes a la vista de tothom, tant a l'ordinador com a l'escriptori.

Utilitzeu una contrasenya llarga, amb números, lletres i símbols

Com més llarga sigui la contrasenya, més difícil serà endevinar-la. Per tant, creeu una contrasenya llarga per protegir millor la informació. Si hi afegiu números, símbols i lletres tant en majúscula com en minúscula, els possibles espies o altres usuaris malintencionats tindran més dificultats per endevinar o piratejar la contrasenya. A les vostres contrasenyes, no feu servir "123456" ni "contrasenya" i eviteu utilitzar informació disponible públicament, com ara el vostre número de telèfon. No és gaire original, ni tampoc gaire segur!

Proveu de fer servir una frase que no sàpiga ningú més

Per exemple, podeu pensar en una frase que ningú més no pugui endevinar i que estigui relacionada amb un lloc web determinat per ajudar-vos a recordar-la. Per al correu electrònic, podríeu començar la contrasenya amb les inicials i els números d'una frase, com ara "Els meus amics Jordi i Maria m'envien un correu electrònic divertit un cop al dia". "EmaJMe1cdcd” és una contrasenya amb moltes variacions. Podeu repetir aquest procés per als altres llocs.

Configureu les opcions de recuperació de contrasenya i manteniu-les actualitzades

Si oblideu la contrasenya o no podeu accedir al compte, necessiteu una manera de tornar a accedir-hi. Molts serveis us enviaran un missatge de correu electrònic a una adreça electrònica de recuperació per restablir la contrasenya. Per tant, assegureu-vos que l'adreça electrònica de recuperació estigui actualitzada i que hi podeu accedir.

De vegades també podeu afegir un número de telèfon al perfil per rebre un codi que us permeti restablir la contrasenya mitjançant un missatge de text. Tenir un número de telèfon mòbil al compte és una de les maneres més fiables i senzilles de protegir-lo.

Per exemple, Google pot utilitzar el número de telèfon mòbil per dissuadir els usuaris que proven d'accedir al vostre compte i per enviar-vos un codi de verificació que us permeti accedir al compte si mai hi perdeu l'accés. El número de telèfon de recuperació proporcionat a Google no es farà servir per inscriure-us en llistes de màrqueting ni tampoc no rebreu més trucades de teleoperadors.

El telèfon mòbil és un mètode d'identificació més segur que l'adreça electrònica de recuperació o que una pregunta de seguretat perquè, a diferència d'aquestes dues opcions, teniu físicament el telèfon mòbil.

No obstant això, si no podeu o no voleu afegir un número de telèfon al compte, molts llocs web us poden sol·licitar que trieu una pregunta per verificar la vostra identitat en cas que oblideu la contrasenya. Si el servei que utilitzeu us permet crear la vostra pròpia pregunta, proveu de pensar en una pregunta que tingui una resposta impossible d'endevinar per altres usuaris i que no sigui alguna cosa que hàgiu fet pública o que hàgiu compartit en mitjans socials.

Proveu de trobar una manera perquè la resposta sigui única però fàcil de recordar (podeu utilitzar el consell de més amunt), de manera que si algú endevina la resposta, no sàpiga com introduir-la correctament. És molt important que recordeu la resposta: si l'oblideu, pot ser que no pugueu tornar a accedir mai al compte.